Ha Párizs és cukrászda, akkor Ladurée. Legalábbis mindenki ezt mondja. Blogok áradata ír a hozzáfűződő gasztronómai ízélményekről. Én is ezt teszem, csak gasztronómiai ízélmények nélkül (sajnos).
Az elsőt 1862-ben alapította Louis Ernest Ladurée. Eleinte pékségként funkcionált, később az 1871-es tűzvészt követően átalakították cukrászdává (pirosbetűsnap ^^,).
Azóta több millió bélpoklot szolgált ki, tömött tele, és remélem én is közéjük fogok tartozni pár éven belül xD.
A Ladurée ház specialitása a macaron. Színesek, picik, kerekek, habcsókok. Egy törékeny, omlós, pehelykönnyű, vékony mandulalap fogja közre a tömény krémet. Több ízben kapható.
A másik. Az Elysée. Büdös rohadt mákos bélpoklok szerint, akik már kóstolták, állítják, hogy a világ egyik legfinomabb csokiszelete.
Egyszer elmegyünk ide (^^,). De addig is vadkert (L), persze ez sem rossz. Sőt túl jó is (^^,).
Tudom, hogy mindjárt nyár, de itt van egy házi forrócsoki recept, persze a Ladurée ház receptje (^^,):
hozzávalók:
- 7 dl tej
- 5 evőkanál víz
- 5 evőkanál cukor
- 2x90g-os minőségi étcsoki
elkészítése: kislábosban a tejet a cukorral és a vízzel melegítjük folyamatos kevergetés közben, közepes hőfokon. Ha a cukor már felolvadt akkor feljebb vesszük a hőt és forrásig melegítjük. A csokit darabokra törjük, beletesszük a forró tejbe, majd botmixerrel mixelgetjük. Ízlés szerint még adhatunk hozzá fahéjat, vaníliát vagy mittomén mit.
senoríta Esperanza